Racketguide för padel

Vi hjälper dig att välja padelracket

Den ultimata guiden för padelracket

Vad du bör tänka på när du ska välja padelracket (fakta & tips)

Rätt racket kan lyfta ditt spel – och tvärtom

Att välja padelracket kan vara svårt. I denna kompletta guide reder vi ut alla begrepp och skillnader mellan olika padelrack.

Rätt padelracket ska ge dig trygghet på padelbanan och stärka ditt spel. Att välja fel padelracket gör inte enbart att du presterar sämre på padelbanan, det kan också orsaka skador.

Inget padelracket passar alla

Utgå alltid från din egen situation

Det finns inget padelracket som passar alla. Ditt val av racket bör baseras på just dina förutsättningar. Innan du börjar att titta på enskilda modeller av padelracket bör du därför först svara på fem grundläggande frågor.


Fem viktiga frågor att svara på

Hur ofta spelar du?
Vilken spelnivå är du på?
Har du någon specifik spelstil?
Hur ser din fysik ut?
Vad har du för budget?

1. Hur ofta spelar du?

Spelar du turneringar? Av vilket skäl spelar du? Om du t ex nöjesspelar med kompisar en dag i veckan ställer det betydligt mindre krav på ett padelracket än om du spelar fem dagar i veckan plus turneringar.

Spelar du mycket kan det vara värt att investera i ett dyrare padelracket av hög kvalitet, då det håller längre och kommer att hjälpa dig att utvecklas snabbare. Om du däremot endast spelar då och då kommer du inte att märka speciellt stor skillnad på ett enklare racket och ett toppracket.

2. Vilken nivå spelar du på?

Vilken nivå spelar du på? Har du precis börjat att spela padel eller är du en avancerad motionär eller till och med tävlingsspelare?

Ett vanligt misstag som nybörjare gör är att de köper ett för dyrt och många gånger för svårspelat padelracket. Det är möjligt att du ser coolast ut på padelbanan med ditt nya racket, men det hjälper inte mycket när spelet inte fungerar.


Som nybörjare bör du istället välja ett lättspelat och förlåtande racket, oavsett budget. När du kommit vidare i din spelutveckling och hittat din spelstil kan du byta racket vid behov.

3. Vilken spelstil har du?

Vilken spelstil har du? Spelar du på höger eller vänster sida? Spelar du mycket försvarsspel eller gillar du att gå på nät?

En av de viktigast frågorna när det gäller vad av padelracket är din spelstil. Är du en spelare som bygger ditt spel på kontroll och precision bör du satsa på ett racket med dessa egenskaper. På samma sätt bör du leta efter ett mer offensivt alternativ om du ofta avgör med volleys och smashar.

Det brukar generellt sägas att spelaren på vänster sida är den offensiva spelaren och spelaren på högersidan den som bygger upp spelet. I alla fall givet att båda spelarna är högerhänta. Det finns dock massor av undantag från denna regel, med offensiva spelare på högersidan och tvärtom.

4. Vilken fysik har du?

Hur mycket väger du? I vilken form är du? Har du några tidigare skador?

Du bör välja ett padelracket som är anpassat efter din vikt och fysik. Juniorer och kvinnor spelar generellt med lättare racket medan män med god fysik ibland kan ha hjälp av ett något tyngre racket.

Om du har problem med skador som tennisarmbåge blir val av padelracket extra viktigt. Du vill då försöka hitta en modell som är skonsam att spela med, dvs är lättsvingat och tar upp vibrationer på ett bra sätt.

5. Vilken budget har du?

Hur mycket pengar kan och vill du lägga på ett padelracket? Med en begränsad budget blir utbudet givetvis mindre. Ett bra padelracket behöver dock inte kosta skjortan, det finns ett antal modeller som ligger bra i pris i förhållande till kvalitet.

Hos oss hittar du alltid padelracket på rea, här hittar du samtliga produkter.

Rackets form påverkar spelbarheten

Det finns huvudsakligen tre olika former på padelracket; runda, diamantformade och droppformade. Alla har sina speciella egenskaper samt för- och nackdelar.

Runda

Runda padelracket lämpar sig för dig som är nybörjare då de generellt är lättsvingade och förlåtande. De passar även mer avancerade spelare som i första hand söker kontroll och precision i sitt spel.

Droppformade

Ett droppfomat padelracket passar dig som vill ha en bra balans mellan fart och kontroll. De är generellt något mer lättspelade än de diamantformade racketarna och bjuder på lite mer fart än de runda.

Diamantformade

Diamantformade padelracket passar den mer attackorienterade spelaren som gärna går på nät. De är mer svårspelade och erbjuder inte samma kontroll, men i utbyte får du betydligt mer fart i volleys, bandejas och smashar.

Racktets balans gör det mer eller mindre lätthanterat

En viktig aspekt när du ska välja padelracket är balansen. Den bestäms av hur vikten är fördelad mellan den lägsta och högsta punkten, dvs greppet och toppen av racket. Balansen påverkar till stor del hur ditt padelracket upplevs på padelbanan. Det går att dela in balasen i tre huvudkategorier: låg balans, medelhög balans och hög balans.

Låg balans

Låg balans för racket lättmanövrerat. Det passar spelare som söker trygghet och kontroll i sitt spel. De är dessutom mer skonsamma att spela med, vilket kan hjälpa till att undvika skador.

Medelbalans

Är du en allroundspelare som söker en bra balans mellan fart och kontroll kan ett racket med medelbalans vara ett bra alternativ.

Hög balans

Hög balans i padelracket gör att du får mer fart i volleys och smashar, men på bekostnad av minskad kontroll och komfort. De kräver generellt bättre teknik och bollträff än racket med låg balans.

Rackets hårdhet är avgörande för spelkänslan

Nästa viktiga fråga att ta ställning till när du ska välja padelracket är om det ska vara hårt eller mjukt. Det finns två huvudgrupper som skiljer sig mycket åt när det kommer till känsla och spelbarhet på padelbanan, nämligen mjuka och hårda. 

Mjukt racket

Är du nybörjare kan ett mjukt padelracket vara ett bra val, så det hjälper dig att sätta fart på bollen.

När du blockerar en hård boll från motståndaren vid nät eller slår ett lösare slag från den defensiva delen av banan gör elasticiteten att mer fart genereras.

Ett mjukt racket tar dessutom upp vibrationer på ett bra sätt, vilket gör det till ett bra alternativt för dig som vill undvika skador.

Hårt racket

Är du en mer erfaren spelare som slår hårt? Du bör du kika närmare på ett hårt padelracket eftersom detta är mer kraftfullt.

God rekyl och högre utgångshastighet blir resultatet av att kraften inte absorberas av ett mjukt material vid en hårdare träff.

Förutom att ett hårt racket är mer kraftfullt så erbjuder det också bättre kontroll för spelare med bra bollträff.

Olika material

Materialet i kärnan är antingen EVA som finns i olika hårdhet eller FOAM.

Träffytan är tillverkad av antingen kolfiber eller glasfiber.

Kolfiber är ett hårdare material med bättre hållbarhet, medan glasfiber ger en mjukare känsla vid bollträff.

Vikten på racket påverkar både spelegenskaper och komfort

Det många som undrar vad ett padelracket ska väga. Svaret är att det inte finns någon optimal vikt utan att du bör basera ditt val på dina egna förutsättningar, såsom spelstil och fysik. Det finns dock ett antal generella tips och riktlinjer som vi ska gå igenom i detta kapitel.

Skillnaderna

Den tydligaste skillnaden är att ett padelracket med lägre vikt är mer lätthanterat. Det låter dig förflytta racket snabbt för att komma till rätt position i olika situationer på padelbanan.

Ett tyngre padelracket är svårare att hantera, men ger dig istället mer kraft i slagen. Detta förklaras enkelt med Newtons andra lag: Kraft = Massa x Acceleration.

Riktlinjer

  • Män som väger 50-70 kg: 360-365 gram
  • Män som väger 70-80 kg : 365-375 gram
  • Män som väger över 80 kg: 380-390 gram
  • Kvinnor som väger 40-60 kg: 340-355 gram
  • Kvinnor som väger 60-70 kg: 360-365 gram
  • Kvinnor som väger över 70 kg: 370-375 gram

Tänk på att dessa endast är generella riktlinjer, det är viktigt att du provar dig fram för att se vilken vikt som passar dig bäst.

Låt dina förutsättningar styra

Är du nyböjare och inte har hittat den perfekta tekniken ännu är vår rekommendation att du väljer ett lättare racket. Ett för tungt racket kommer att öka risken för att du skadar dig.Den generella regeln är att ju tyngre du är desto tyngre racket kan du spela med.

Givetvis påverkar också din fysik valet av vikt på racket, en mer atletisk person kan välja ett tyngre racket utan samma risker att skada sig.

Om du har ett racket med hög balans så är detta redan från början svårare att manövrera. Då rekommenderar vi ett racket med en lägre vikt.

Har ditt racket låg balans behöver du inte vara lika uppmärksam på vikten då den är fokuserad till greppet.

Racketguide för padel

Summering

Det finns inget padelracket som passar alla. Vilket racket som är rätt för just dig beror på dina personliga förutsättingar. Att välja rätt padelracket handlar om att ta utgångspunkt i hur ofta du spelar, vilken nivå du spelar på, din budget och din fysik.

Det finns runda, diamantformade och droppformade padelracket. Ett runt padelracket passar dig som är nybörjare eller mer erfaren och söker kontroll i ditt spel. Du som har bra bollträff och söker maximal kraft i dina slag bör kika närmare på ett diamantformat racket. Är du en allroundspelare kan ett padelracket med droppform vara ett bra alternativ.

Balansen på ett padelracket definieras av hur vikten är fördelad. Ett racket med vikten nära greppet har låg balans, medan ett racket med vikten i toppen har hög balans. En låg balans gör racket lättsvingat och komfortabelt medan ett racket med hög balans genererar bäst fart.

Det finns olika hårdhet i kärnan på padelracket. Glasfiber ger en mjukare träffkänsla medan EVA generellt är hårdare. Din erfarenhet och spelstil avgör vilket material du ska välja. 

En annan central fråga är vikten på din padelracket. Ett lättare racket ger ökad rörlighet på padelbanan medan ett tyngre racket genererar bättre fart tack vare en större massa. Ett tips för nybörjare är att välja ett något lättare racket i starten. Tänk dock på att ett alldeles för lätt eller tungt racket kan orsaka skador.

All information i denna guide ska ses som en riktlinje. Att välja rätt padelracket handlar till stor del om att hitta ett padelracket som du trivs med på padelbanan. Vårt tips är därför att du provar dig fram för hitta det padelracket som passar bäst för just dig.

Padelrea och rabatter för padel

Vill du ha rabatt på padelutrustning hos de ledande butikerna?

Spara pengar genom att använda våra rabattkoder och ta del av de senaste kampanjerna.

Du behöver aldrig mer betala fullpris för padelprylar.

Signa upp på våra utskick så får du rabattkoder och specialerbjudanden direkt till din inbox.

Vi hatar också SPAM så du kommer endast att få relevanta utskick då och då. Det är 100% kostnadsfritt och du kan när som helst avbryta utskicken.

KAMPANJER & RABATTKODER FRÅN DE BÄSTA PADELBUTIKERNA

Nej tack, jag betalar hellre fullpris.

Hej då fullpris!

Signa upp på våra utskick så får du rabattkoder och specialerbjudanden direkt till din inbox.

Nej tack, jag betalar hellre fullpris.

Vi hatar också SPAM så du kommer endast att få relevanta utskick då och då. Det är 100% kostnadsfritt och du kan när som helst avbryta utskicken.

PADELUTRUSTNING FRÅN DE BÄSTA BUTIKERNA